0

Р уският президент Владимир Путин предложи на колегата си Реджеп Таийп Ердоган да направят газов хъб в Турция, който може да се превърне платформа за определяне на цената на газа, което ще изключи политизирането на този въпрос.

На срещата между двамата лидери в Астана Путин заяви: „По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос – въпросът за ценообразуването. Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси“, каза руският държавен глава.

Идеята беше коментирана и от руския енергиен министър. „Президентът говори за проекта за създаване на голям газов хъб в Турция. Първо, трябва да оценим условията и значението му. Мисля, че е необходимо да се преговаря не само с турската страна, тъй като ние го създаваме не само за турската страна, но и за Европа. Затова е необходимо да се разберем с приятелските страни", каза той.