0

Р уският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс.

В двете украински области бяха организираха референдуми за присъединяване към Русия, като властите, поставени от Москва в двете области, заявиха, че мнозинството от населението на всяка една от тях е подкрепило влизането в състава на Руската федерация.

За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, по логиката на Кремъл, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право.

Доказателство за това, че Кремъл разсъждава по този начин, е и формулировката на въпросите, която беше използвана по време на референдумите в двете области: "Одобрявате ли областта да излезе от състава на Украйна, да се превърне в независима държава и да влезе в състава на Руската федерация?".

Именно затова са необходими и указите, които е подписал руският лидер. С тяхното подписване Русия признава Херсонска и Запорожка област за независими държави. Тази формалност е необходима, за да бъде подготвена почвата за днешната церемония в Кремъл, в рамките на която се очаква Русия да обяви, че присъединява четири украински области към своята територия. На церемонията Москва ще сключи договори за присъединяване с Херсонска и Запорожка област, които с подписването на президентските укази Русия признава за независими държави. Останалите две области, с които утре се очаква да бъдат сключени договори за присъединяване към Русия, Донецка и Луганска област, вече бяха признати от Москва за независими държави още преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Междувременно Владимир Путин призова грешките, допуснати при частичната мобилизация в Русия във връзка с конфликта в Украйна, да бъдат поправени.

Медии и руснаци в социалните мрежи съобщиха за случаи на мобилизация на възрастни хора, на студенти, на болни и на хора без никакъв военен опит. Мобилизацията стана причина за демонстрации и за бягство на хиляди хора в чужбина, отбелязва Франс прес.

"Тази мобилизация повдига много въпросителни. Грешките трябва да бъдат поправени и не бива да се допуска тяхното възпроизвеждане", заяви Путин на заседание на руския Съвет за сигурност, в което той участва с видеоконферентна връзка и което беше излъчвано по руската телевизия.

Руският лидер отбеляза също така, че не бива да се допуска мобилизирането на многодетни бащи, на хора, които страдат от тежки заболявания, и на хора, които са в напреднала възраст.

"Ако е допусната грешка, тя трябва да бъде поправена и мобилизираните по погрешка следва да бъдат върнати у дома", изтъкна Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна в понеделник, че са били допуснати грешки в рамките на частичната мобилизация, в която следва да бъдат мобилизирани само хора с военен опит и с полезни умения, като например шофьори на тежкотоварни автомобили.

Украинският президент Володимир Зеленски свиква днес извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. 

В традиционното си вечерно обръщение украинският президент заяви, че Русия може да избегне най-тежките последици от войната в Украйна, ако руският президент Владимир Путин бъде спрян, предаде Ройтерс.

Плановете на Кремъл да анексира четири украински области няма да доведат до очакваните от Москва резултати, изтъкна Зеленски.

Вместо това, Русия ще бъде безвъзвратно обвързана с "катастрофата" в тези области, чието начало поставиха проруските сили през 2014 г., каза още украинският лидер. 

САЩ никога няма да признаят резултатите от референдумите за присъединяване на украински територии, организирани от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, предаде Франс прес.

"Искам да съм пределно ясен по този въпрос: Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия по отношение на суверенната територия на Украйна", изтъкна Байдън на събитие във Вашингтон.

"Така наречените референдуми са една пародия, абсолютна пародия. Резултатите бяха манипулирани от Москва", каза още американският лидер, който приветства жертвоготовността на украинците, които се борят за "спасението на народа си и за съхраняването на независимостта на страната си".

"Руската агресия в Украйна, която се базира върху имперските амбиции на Путин, е очевидно нарушение на Устава на ООН и е посегателство върху териториалната цялост на Украйна", подчерта Байдън.