0

Р усия ще използва "всички средства", за да защити Беларус, размаха отново пръст заплашително руският президент Владимир Путин, този път обръщайки се към Полша.

"Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни земи на запад, земи на Германия. Точно така, западните територии на днешна Полша са подарък на Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ние ще им го напомним", каза руският президент и подчерта, че всяка агресия на Полша срещу Беларус ще се счита за нападение срещу Русия.

"Добре известно е, че те мечтаят и за беларуски земи", обяви той и добави, че Полша искала да завземе и части от Украйна, в която обаче на практика нахлуха неговите войски и от която точно Москва отхапа територии.

Той заяви още, че украинската контраофанзива буксува въпреки военната и финансовата подкрепа на западните държави.

"Във всеки случай все още няма резултати от контраофанзивата", посочи Путин в телевизионно обръщение.

"Не помагат нито колосалните средства, които бяха вкарани в киевския режим, нито доставките на западни оръжия, танкове, артилерия, бронирани машини и ракети", смята Путин.

По-рано стана известно, че Полша е решила да прехвърли военни подразделения от западните към източните си части заради възможни заплахи, свързани с присъствието на руската частна военна компания „Вагнер“ в Беларус.