0

Г оляма роля в прехода към многополюсен световен ред играе Азия, където се засилват новите центрове на сила. Това заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин, по време на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия (CICA).

"Светът става наистина многополюсен. И Азия играе много забележима, ако не и ключова роля в това, където новите центрове на сила стават все по-силни", каза той.

Путин отбеляза още, че CICA прави всичко възможно да се бори с реална заплаха от глад и мащабни сътресения. „Нашата Конференция и други регионални асоциации трябва да се справят с много остри проблеми. Имам предвид, наред с другото, повишената нестабилност на световните цени на енергийните ресурси, храните, торовете, суровините и други важни стоки“, отбеляза руският лидер. Според него „това води до влошаване на качеството на живот както в развитите, така и в развиващите се страни. Нещо повече, съществува реална заплаха от глад и мащабни социални катаклизми, особено в най-бедните страни“, каза Путин.