0

Р уският президент Владимир Путин днес подписа указ за увеличаването на числеността на въоръжените сили на Русия, като броят им ще нарасне от 1,9 милиона на 2,04 милиона души, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Увеличението е със 137 000 души, с които броят на военнослужещите в руската армия ще достигне 1,15 милиона души. Според постановлението, публикувано на интернет портала на руското правителство, промените ще влязат в сила от 1 януари.

За последно Путин беше променил броя на военнослужещите в руската армия през ноември 2017 г., когато го фиксира на 1,01 милиона души от общата численост на въоръжените сили, наброяваща тогава 1,9 милиона души.

Кремъл заяви, че в това, което нарича "специална военна операция" в Украйна, участват само доброволци, като отхвърли твърденията, че обмисля широка мобилизация, съобщи Асошиейтед прес.

Русия не е съобщила колко жертви е дала в Украйна от първите седмици на инвазията, когато заяви, че броят на загиналите руски войници е 1351. Според оценки на Запада, действителният брой може да е поне 10 пъти повече от това, а Украйна твърди, че е убила или ранила най-малко 45 000 руски войници от началото на конфликта, започнал на 24 февруари. Киев също не желае да публикува информация за загиналите украински войници, но в понеделник ръководителят на въоръжените сили на Украйна съобщи, че почти 9000 военнослужещи са загинали от началото на военните действия.

В указа на Путин не става ясно как ще бъде постигнато увеличението в броя на военнослужещите, но в него се дават инструкции на правителството да предвиди съответния бюджет.

Според годишен доклад на Международния институт за стратегически изследвания, Русия е разполагала с 900 000 активни военнослужещи в началото на тази година и военни резерви, наброяващи 2 милиона души, които са служили през последните 5 години.