0

П редаваната по телевизия Ен Би Си 80-а церемония за наградите "Златен глобус" е отбелязала почти рекордно ниско ниво на гледаемост, съобщават световните осведомителни агенции.

Тазгодишната церемония е привлякла пред малкия екран едва 6,3 милиона зрители. Това е втората най-малка аудитория за годишното наградно шоу. Най-ниска гледаемост наградите "Златен глобус" отбелязаха през 2008 г., когато бяха раздадени на пресконференция заради стачка на сценаристите.

След скандала с липсата на разнообразие и етика в редиците на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, който накара телевизия Ен Би Си да свали наградната й церемония от ефир миналата година, опитът на организацията да се завърне на сцената по-скоро успя да отблъсне зрителите, отколкото да ги привлече.

Раздаването на наградите през 2021 г., белязано от скандал и във времето на пандемия, беше гледано от 6,9 милиона зрители или с 9 процента повече, отколкото тази година. За сравнение - предпандемичната церемония за наградите "Златен глобус" през 2020 г. привлече публика от 18,4 милиона души, предаде БТА.

Тази година имаше няколко разлики в излъчването. Телевизия Ен Би Си премести шоуто от традиционния си неделен слот във вторник. Това означаваше, че няма да има конкуренция от страна на Националната футболна лига (НФЛ), но също така и че няма да има водеща футболна програма, която да привлече зрителското внимание. Отличията "Златен глобус" за първи път бяха предавани на живо и по стрийминг платформата Пийкок, като до сряда данните за дигиталната зрителска аудитория не бяха публикувани.

Наблюдателите отбелязват, че рейтингите на наградите рязко спадат през последните години. Тазгодишната церемония за отличията "Златен глобус" обаче беше ключов момент за закъсалата Асоциация на чуждестранната преса в Холивуд, която ги присъжда и се опитва да се възстанови от скандала.