1

У краинското външно министерство обяви , че е скъсало дипломатическите си отношения със Северна Корея, след като страната призна независимостта на Донецката и Луганската народна република.

„Днес Украйна скъса дипломатическите отношения с КНДР в отговор на решението й да признае т. нар. „независимост“ на временно окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска области на Украйна“, написа Олег Николенко, говорител на външното министерство в туит.

Руската държавна медия ТАСС съобщи по-рано в сряда, че Северна Корея е признала независимостта на Донецката народна република в Източна Украйна, цитирайки лидера на сепаратистите Денис Пушилин. ТАСС съобщи информира още, че посланикът на Северна Корея в Русия е представил документ с официално признание.

В изявление украинското външно министерство нарече този ход „опит на Пхенян да подкопае суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, като го заклейми като „грубо нарушение на Конституцията на Украйна, Хартата на ООН и основните норми и принципи на международно право."