0

А мериканският президент Джо Байдън изпадна в странна ситуация, след като каза пред полския президент Анджей Дуда, че е отраснал в полска общност.

Байдън беше във Варшава, където коментира войната в Украйна. По време на среща с Дуда той заяви: „Роден съм във въглищен град Скрантън, Пенсилвания, североизточна Пенсилвания, в ирландско-католически квартал. След това, когато въглищата свършиха, се преместихме в Делауеър, в град, наречен Клеймонт, който беше град на работническата класа, но всички в града бяха или поляци, или италианци. Израснах, чувствайки се неуверен, че името ми не завършва на СКИ или O", каза Байдън.

Потребителите в социалните мрежи скочиха на американския държавен глава и припомниха, че няколко месеца по-рано той е казал, че е отраснал в град пълен с пуерториканци.

Изказванията му предизвикаха подигравки в социалните мрежи, като основателят на онлайн платформата Grabien написа в Twitter: “За тези, които не са обърнали внимание, Байдън е наполовина наполовина пуерториканец, наполовина тъмнокож, наполовина евреин, наполовина републиканец, наполовина поляк, наполовина италианец и наполовина миньор“.

Авторът Дъг Пауърс пък отбеляза, че: „Историята на Байдън за хората, с които е израснал, се променя в зависимост от това с кого говори”.

По време на посещението си в Пуерто Рико през октомври след унищожителния ураган Фиона, Байдън отбеляза: „Имаме много … голямо пуерториканско население в Делауеър. Някак си бях израснал в пуерториканската общност“. Освен това Байдън често е твърдял, че е посещавал църква за тъмнокожи като тийнейджър, въпреки че пасторите в Делауеър настояват, че никога не са го виждали.