0

Н АСА прави своя собствена имитация на Марс, където астронавтите, които един ден ще кацната на червената планета, ще се обучават как да живеят там.

Агенцията е създала място, което се предполага, че напълно симулира условията на Марс. Там бъдещите астронавти ще тренират физиката и психиката си. Те ще живеят далеч от близките си, изолирани само с колегите си.

Мястото, където ще бъде изградена имитация на база на Марс, се намира близо до Хюстън, Тексас, четирима астронавти на НАСА ще прекарат цяла година в специално съоръжение.

„Това наистина е екстремно обстоятелство“, каза д-р Сузане Бел, която ръководи лабораторията за поведенческо здраве и ефективност в космическия център на НАСА. „Искаме хората да живеят и работят заедно за период от една година. Те не само ще трябва да се разбират добре, но и ще трябва да работят добре заедно“, обясни тя.

НАСА ще включи и стресови ситуации в експеримента си, като ограничаване на ресурсите, при което членовете на екипажа ще трябва да си разпределят оскъдно количество храната или повреда на оборудването.

Дори техните боклуци ще бъдат анализирани от учени от НАСА, за да разберат как продуктите могат да бъдат използвани повторно в Космоса. Ще има и 22-минутно забавяне на комуникацията между обитателите и външния свят, точно както ще изпитат астронавтите, когато комуникират със Земята.