1

К рал Чарлз III направи обръщение към нацията, ден след кончината на майка му кралица Елизабет Втора, в качеството си на наследник на короната.

Както писа "Телеграф" най-дълго управлявалият монарх в британската история почина на 96-годишна възраст в шотландския замък "Балморал".

"Говоря пред вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Нейно височество кралицата, моята майка, беше вдъхновение за мен и моето семейство. Дължим й най-искрената признателност, която всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример за нас", подчерта Чарлз в предварително записаното му в Бъкингамскиякъм обръщение към нацията. И продължи: "Тя направи жертви в името на дълга. Това обещание за доживотна служба днес подновявам пред всички вас. Наред с личната скръб, която цялото ми семейство изпитва, ние също споделяме с толкова много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбоко чувство на благодарност за повече от 70 години, в които майка ми като кралица служи на хората от толкова много нации. През 1947 г., на своя 21-ви рожден ден, тя обеща – независимо дали е кратък или дълъг нейният живот, да бъде в служба на своя народ. Това беше повече от обещание. Беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот.".

„По време на нейната служба в името на народа тя успя да вплете в едно постоянната любов към традицията с онази безстрашна прегръдка на прогреса, която ни прави велики като нация. Привързаността, възхищението и уважението, които тя вдъхна, се превърнаха в отличителна черта на нейното управление“, подчерта монархът. И допълни: „Отдавам почит към паметта на моята майка и почитам нейният живот в служба. Знам, че нейната кончина донесе огромна тъга за толкова много от Вас. Споделям това чувство на загуба с всички Ви”.

„Както самата кралица направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам през останалото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в териториите от Британската общност по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, ще се постарая да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот", каза още Чарлз.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

По-рано хиляди посрещнаха Чарлз пред Бъкингамския дворец, а гъркиня дори го разцелува.