0

В секи втори уикенд от месец юни Лондон облича бляскава премяна, за да отбележи официалния рожден ден на монарха си. Няма значение кога точно е роден той.

Вековната традиция повелява пищен военен парад, наречен Trooping the Colour, който се организира за първи път по време на царуването на Джордж Втори през 18-и век. Покойната кралица Елизабет 50 години участваше в този свой официален рожден ден, а вчера синът й Чарлз за първи път се появи на него не като Уелски принц, а като крал. В парада взеха участие 1400 войници, 200 коне и стотици музиканти.

Каляски

Денят е избран поради факта, че през юни времето в Лондон по принцип е най-благоприятно. Вчера бе облачно, но не заваля по време на официалната церемония. Това позволи кралските особи да се появят на дефилето в открити каляски и да демонстрират прекрасно настроение и чудни тоалети. Най-впечатляваща бе принцесата на Уелс Кейт, която бе в изумруденозелен изискан костюм. Трите й деца пътуваха в отделна каляска, а татко им – престолонаследникът Уилям, по традиция яздеше до баща си с огромна гвардейска шапка, под която и двамата трудно можеха да бъдат разпознати.

Кралица Камила бе избрала да се премени в дамска военна парадна униформа. Тя пътува из Лондон в карета заедно с Кейт, преди да се присъедини към краля на балкона на Бъкингамския дворец за приемане на авиопарада. Въздушната формация за рождения ден на краля бе повече от впечатляваща – 16 бойни хеликоптера, 70 самолета от Кралския флот, британската армия и Кралските военновъздушни сили - включително самолети от мемориалния полет на битката за Великобритания, C-130 „Херкулес“, модерни изтребители „Тайфун“ и финал от „Червените стрели“, които пуснаха дим с цветовете на британския флаг.