0

Б ългария е на опашката по размер на пенсиите в Европа, по-ниски от нашите са само в Албания.

Съгласно официалната статистика на Евростат през 2021 г. средната стойност на пенсията за старост в ЕС е в размер на 1224 евро. Тя е най-ниска в България – 226 евро, и най-висока в Люксембург – 2575 евро.

Страната ни е с най-ниската стойност сред държавите в ЕС. От включените в проучването европейски страни само една от тях е с по-ниска стойност в това отношение и тя също е на Балканския полуостров. Това е Албания, където това число е 131 евро.

Класация

Най-високата пенсия в Европа обаче не е в държава от ЕС. Това е Исландия, където възрастните хора получават 2762 евро. В Италия парите за старост са средно 1561 евро, а във Франция, Испания и Германия те са почти идентични – около 1450 евро. Последните седем държави в класацията са от Балканите. Разликите в пенсиите намаляват едва когато се сравнят по показателя стандарт на покупателната способност (PPS).

Така се коригират разликите в ценовите нива между страните, различията значително намаляват. При този показател средната пенсия за старост в ЕС варира от 437 евро в България до 1681 евро в Люксембург. Един пенсионер в Люксембург е получавал брутна пенсия близо четири пъти по-висока от тази в България.