0

„Ние сме в Адана. Проучваме 14-етажна сграда, която се е съборила. Търсим оцелели, но за съжаление не сме намерили до момента. Открихме тяло, което засега не може да бъде извадено, защото сградата е много нестабилна и всяко въздействие върху нея може да причини падане.“

Това разказа специално пред „Телеграф“ Сотир Лазаров - първият български пожарникар, пристигнал в Турция след жестокото земетресение. Той отпътува още с първия самолет „Спартан“ към разрушените райони в екип със служители на Столичната община. В същото време цял конвой на пожарната от 58 наши огнеборци отпътува по земя с тежката техника и се очаква днес да пристигне в Адана. Най-вероятно нашите пожарникари ще бъдат разпределени в най-засегнатите точки, а доброволците в местата с по-малък риск. Рано сутринта вчера и група от 28 спасители от ПСС и Националната асоциация на доброволците също тръгнаха към опустошените зони до границата между Турция и Сирия.

Тишина

„Сградата е била 14-етажна, а сега купчината, останала от нея, е около 7-8 метра, само си представете. Тук сме 500 човека и всички мълчим, за да може да чуем и най-малкия шум под отломките. Трагедията е неописуема. Много блокове липсват, големи пространства между тях са празни, няма нищо, не може да се разбере дори какви сгради е имало. Много семейства прекарват нощите в колите си. Аз не съм виждал подобно нещо. Колегите от турска страна казаха, че това е най-силното земетресение с най-големите поражения в тяхната история“, разказа още Лазаров.

Неговата задача е да подпомага екипа на СО, тъй като в него са хора, които имат опит, но не и в такъв вид международни мисии. „Аз ще бъда с тях до края на мисията. Пристигнахме заедно и ще се приберем заедно, вероятно до петък ще останем. Всеки час е важен, затова и действията тук не спират и през деня, и през нощта“, сподели още пожарникарят. Оцелелите приемат всички спасители като герои. На въпрос дали се чувстват такива, Лазаров отговори отрицателно. „Получаваме непрекъснато благодарности от хора, които минават по улицата. Нито ги познаваме, нито те нас. Различаваме се по дрехите от местните спасители, но въпреки това ни благодарят, което за нас е достатъчно“, допълни огнеборецът.

Лекари

Днес сутринта с военен самолет “Спартан” повече от 10 лекари от Спешна помощ – София, също ще заминат за Турция, за да се включат в оказването на медицинска помощ на пострадалите от земетресението. Фелдшери, медицински сестри и парамедици също ще заминат на следващ етап. В същото време от „Метео Балканс“ предупредиха, че ситуацията там ще се влоши, защото температурите ще паднат още, което вероятно ще затрудни спасителните екипи. В Централна Турция дори те ще се понижат до стойности от минус 16/18°С, а най-студено ще е в източната част на страната – до минус 20°С, уточниха от „Метео Балканс“.

Спасителите обаче не се плашат. „Нашата задача е чрез групата за спасяване с кучета да се опитаме на места, които от турския Червен полумесец ни посочат за претърсване и вероятно има все още живи. Да направим така, че да локализираме тези места, да подадем информация къде точно трябва да се търси”, обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, преди да излети за Турция. Той и хората му са част от Националната асоциация на доброволците.