0

Р одните драми се пренесоха в Европейския парламент в Страсбург, където отстраненият главен прокурор Иван Гешев бе изслушан от комисията “LIBE” за „Барселонагейт“.

Заседанието на комисията не мина без скандали, тъй като минути преди старата му, стана ясно, че Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор. За това алармираха от офиса на евродепутата от Алианса на социалистите и демократите Елена Йончева. Основанието, което посочиха от ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет (ВСС) вчера взе решение за предсрочното освобождаването на Гешев от поста на главен прокурор. Въпреки опозицията на ЕНП, Европарламентът все пак реши да изслуша Гешев.

"Поканата идва от няколко парламентарни групи. Присъстват само членовете на подкомисията. Идваме да се информираме и ние, но не можем да присъстваме. От две години се говори за "Барселонагейт" и не очаквам да научим нещо различно от това, което сме научавали досега“, възмути се Емил Радев.

От офиса на Елена Йончева пък коментираха, че че според българската Конституция председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и главният прокурор се назначават и освобождават от президента. "Докато Радев не вземе решение, Гешев е все още главен прокурор на Република България", добавиха от офиса на евродепутатката.

Изслушване все пак имаше, но то продължи едва 20-тина минути.

„Обсъдихме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори.

След извънредната среща, посветена на ситуацията в страната ни, на която главният прокурор трябваше да представи напредъка по разследвания на дела за корупция по високите етажи на властта, както и по конкретни казуси, които са обект на интерес на Мониторинговата група, като например „Барселонагейт" и „Златните кюлчета", той коментира, че каквото има да каже, ще го каже в България, като обяви, че ще изчака решението на президента Румен Радев и на Конституционния съд.