0

Т ежка авария в най-големия завод за обогатяване на уран в света доведе до смъртта на един човек, информират руски медии.

Юрий Слезкин, на 65 години, почина в Уралския електрохимичен комбинат в Русия, след като цилиндър, съдържащ обеднен уран хексафлуорид, е гръмнал, съобщават от завода.

Държавната ядрена корпорация "Росатом", която управлява централата, заявява, че инцидентът не представлява заплаха за здравето на хората в района.

Отрича се също и каквото и да е радиоактивно изтичане извън централата, отбелязвайки, че обедненият уран също е по-малко радиоактивен от естествения уран.

Експлозията предизвика евакуацията на работниците на обекта в Новоуралск. Уралският електрохимичен комбинат е най-големият завод за обогатяване на уран в света

В репортаж на новинарското издание E1 се казва: „Ситуацията е локална по характер – опасна е само в производствената зона. Персоналът на цеха беше евакуиран".

В завода тече мащабна операция по почистване, се казва в докладите.

Води се и разследване на „експлозията“ в урановия завод. 

„Няма никаква опасност за жителите на град Новоуралск или персонала на завода“, каза заместник-управителят на завода Юрий Минеев.

Той каза, че работният процес протича нормално.

Когато уранът се обогатява, се образува хексафлуорид на обеднен уран.

Заводът осигурява 48 процента от мощностите за разделяне на обогатяване на уран в Русия.

Urals Electrochemical Combine казва, че обогатява уран за използване в атомни електроцентрали и е най-големият по рода си в света. 

Докато една електроцентрала използва ядрено делене за генериране на електричество, тя не може да експлодира като атомна бомба.