0

Г енералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се надява, че "здравият разум" ще надделее в ситуацията около Запорожката АЕЦ.

„Разчитам на малко здрав разум, който ще ни позволи да продължим напред по този въпрос, да останем там, за да направим правилната следваща стъпка“, каза той в ефира на CNN.

По-рано през деня МААЕ публикува доклад за посещението на станцията. От документа става ясно, че експертите са регистрирали щети по електроцентралата. Повредени са помещенията за съхранение на свежо ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, пътната настилка, стени и прозорци на различни сгради и др.

Авторите на доклада призоваха за създаване на защитна зона около станцията и също така подчертаха, че продължаващият обстрел все още не е довел до ядрена авария, но те продължават постоянно да застрашават ядрената безопасност.

Експерти на МААЕ пристигнаха в Запорожката АЕЦ на 1 септември. Посещението се проведе на фона на обстрела на обекта и нарастващите опасения за потенциална ядрена авария.