0

Р ъководителката на италианското правителство Джорджа Мелони и нейната сестра Ариана, които са привърженички на крайната десница, заведоха тази седмица поотделно дела за клевета срещу вокалиста на британската група "Пласибо" - Брайън Молко, и карикатурист от италианската преса, предаде АФП.

Джорджа Мелони, основателка и председателка на партията "Италиански братя", подаде жалба срещу Брайън Молко, фронтмен на алтернативната рок банда, който я обиди и нарече "фашистка, расистка". Това се случи по време на концерт на 11 юли в рамките на фестивала "Соник парк", провеждан край Торино.

Ариана Мелони, която според медиите се очаква да участва в предстоящите европейски избори от листата на "Италиански братя", е предприела съдебни действия срещу Марио Натанджело, карикатурист в силно критичния към властта в. "Фато куотидиано".

Творецът съобщи това в петък в профила си в Инстаграм, като публикува част от доклада, изготвен от карабинерите, заедно с обидната рисунка. "Предпочитам моите рисунки да говорят вместо мен. И моите адвокати", написа Натанджело.

Карикатурата изобразява Ариана Мелони, съпруга на Франческо Лолобриджида, министър на земеделието в правителството на снаха му, в леглото с цветнокож мъж. Мъжът пита любовницата си: "Ами съпругът ти?" Отговорът е: "Не се притеснявай, той изкарва дните си навън в борба срещу етническата подмяна".

Рисунката възмути членове на правителството, на "Италиански братя" и на "Лига" - антиимигрантската партия, която е част от изпълнителната власт, встъпила в длъжност през октомври 2022 г.

Джорджа Мелони и нейната партия са наследници на "Италианско социално движение" - неофашистка партия, създадена след края на Втората световна война. Тя превърна борбата с имиграцията в един от приоритетите на своя кабинет, като в същото време иска да повиши раждаемостта в страната си.

На конференция по темата през май Франческо Лолобриджида заяви, че е загрижен за "демографската зима", пред която е изправен полуостровът, "защото искаме да запазим културата и езиците на Италия". 

Той отрече това да има нещо "общо с расата", след като няколко седмици по-рано предупреди, че имиграцията води до "етническа подмяна", припомня АФП.