0

Х оливудската легенда Леонардо ди Каприо разкри как е изразил благодарността си към колежката Шарън Стоун, дала тласък на неговата актьорска кариера.  

В своите мемоари от 2021 г. „Красотата да живееш два пъти“ 65-годишната актриса  разкри, че е настоявала Лео да участва в режисирания от Сам Рейми уестърн от 1995 г. “Бърз или мъртъв”. Студиото отказва да рискува с аматьор, но Стоун остава непреклонна и дори решава да заплати хонорара му от своята собствена заплата. 

„Благодарил съм й многократно. Не си спомням дали й изпратих истински, физически подарък за благодарност, но каквото и да направя няма да бъде достатъчно”, заяви Ди Каприо в интервю за E! News.

„Тя беше невероятна. Тя направи това с мен и Ръсел Кроу по онова време. Мисля, че се застъпи за нас, след като видя играта ни във филмите „Бръснати глави“ и „Защо тъгува Гилбърт Грейп“.“

Ди Каприо получи първата си номинация за Оскар на 19-годишна възраст, след като участва в драмата "Защо тъгува Гилбърт Грейп". Ръсел Кроу тогава сравнително неизвестен актьор от Нова Зеландия пък печели международно признание от критиците за грубото си изпълнение в австралийския независим филм от 1992 г. "Бръснати глави". 

„Тогава Шарън каза: „Това са двамата актьори, с които искам да работя“, спомня си Ди Каприо. „Невероятно е! Тя беше огромен авторитет в киното и даде възможности на други свои колеги, така че съм й много благодарен“, добави Леонардо. 

В „Бърз или мъртъв” Стоун играе ролята на жена стрелец, която влиза в смъртоносен състезание в малко прерийно градче, докато търси отмъщение срещу господаря на града Джон Ирод (Джийн Хекман) .

Ди Каприо играе "Хлапето", друг състезател, който твърди, че е син на Ирод, докато Кроу изобразява Корт, престъпник, превърнал се в проповедник, който без да иска влиза в турнира.

В книгата си „Красотата да живееш два пъти“ Стоун, която е и продуцент на „Бърз или мъртъв“, си спомня, че е твърдо била решена да избере Ди Каприо, след като е прослушвала много други тийнейджъри за ролята.

„Това момче на име Леонардо ди Каприо беше единственото, което успя на кастинга“, пише Стоун. „Според мен той беше единственият, който можеше да се превъплъти в образа. Плачеше, молейки баща си да го обича, докато умираше в сцената“, спомня си легендарната актриса. 

Звездата от "Първичен инстинкт" си спомни, че ръководителите на студиото на филма - TriStar Pictures, са искали в ролята на Хлапето да се превъплъти по-известен от Ди Каприо актьор. 

„Защо неизвестен, Шарън, защо винаги се прострелваш в крака?“, била попитана Шарън от шефовете. „Студиото каза, че ако го искам толкова много, мога да му платя от собствената си заплата — Така и направих”, връща се назад във времето тя. 

Преди дни Шарън Стоун уточни в Instagram, че е не е дала пари за възнаграждението на Ръсел Кроу в кинолентата „Бързите и мъртвите“.

„Да, плащах заплатата на Леонардо ди Каприо от моята. Не, аз не плащах на Ръсел Кроу, но поисках снимките на филма да бъдат отложени с две седмици, за да дойде от Австралия и нашият продуцент Майк Медавой се съгласи да покрие разходите“, пише актрисата, която е и продуцент на кинолентата. 

През 2020 г. самият Ръсел Кроу разказа, че Шарън Стоун му е помогнала да започне кариерата си в Холивуд. 

“Тя поведе битка с мечове срещу мъжете продуценти на филма. Тропна с крак и заяви: “Ще наема човека, който ще е моята любовна тръпка”, спомни си той. 

 „Ако не беше нейната сила на ангажираност, не знам колко време можеше да мине, преди да получа роля в американски филм. Имам за какво да й благодаря“, разкри Ръсел Кроу тогава. 

Две години, след като "Бърз или мъртъв" е пуснат по кината, Ди Каприо получава ролята на Джак Доусън в "Титаник" на Джеймс Камерън. Кроу пък влезе в образ в номинирания за Оскар през 1997 г. нео-ноар трилър "Поверително от Лос Анджелис", преди да спечели Оскар за най-добър актьор за изпълнението си в "Гладиатор" през 2000 година. 

Няколко месеца след премиерата на "Бърз или мъртъв, Стоун взема "Оскар" за най-добра актриса за ролята си в криминалната драма от 1995 г. "Кaзино".