0

Aржентина, Бразилия и Мексико отказаха да се присъединят към позицията на американските страни в осъждането на конфликта в Украйна, следва от декларацията, приета в четвъртък в края на 15-ата Конференция на министрите на отбраната на Америка (CDMA), която се проведе в Бразилия.

„Аржентина и Бразилия, в съответствие с принципите, които управляват тяхната международна политика, признават ролята на ООН по отношение на постигането на международен мир и сигурност и считат тази организация за платформа с подходящи правомощия за разрешаване на конфликта в Украйна“, се казва в позицията. Мексико на свой ред смята, че ситуацията в Украйна не е от компетенциите на CMDA и се присъединява към мнението на Аржентина и Бразилия относно ролята на ООН.

В същото време Хаити, Гватемала, Доминиканската република, Канада, Колумбия, Парагвай, САЩ и Еквадор "отново остро осъдиха" военните действия в Украйна, следва от текста на документа.

Конференцията на американския министър на отбраната се провежда на всеки две години. Първата подобна среща на ръководителите на военни ведомства се състоя през 1995 г. в САЩ. Общо представители на 34 държави участват в работата на CDMA.