0

М осква разглежда заплахата за узурпиране на църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", като открита проява на враждебност от страна на София, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открито проявление на враждебност, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 4 август 1992 г.", каза Захарова. Тя предупреди българските власти, че ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия.  

Говорителката на руското ведомство отбеляза, че нападките срещу собствеността на църквата са започнали през септември тази година с изгонването от България на руските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо препятствие – нотариален акт, издаден от българската страна през 1997 г., който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена. 

"В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона. Буквално пред очите ни се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект. История, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика - всичко крещи, че българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено", обобщи Захарова.