0

21-годишен военнослужещ от Националната гвардия на Масачизетс е най-вероятният виновник за изтичането на секретна информация от Пентагона за плановете на САЩ относно Украйна и други страни по света.

Според New York Times става въпрос за мъж на име Джак Тешейра, а следователите работят по това да докажат, че 21-годишният младеж е виновен за изтичането на информацията.

Отделно Wall Street Journal съобщи, че арест по случая може да се случи още в четвъртък.

Washington Post разкри в сряда, че класифицираните файлове са били споделени в канал във форума Discord, наречен „Thug Shaker Central“. Тейшейра е бил известен на членовете на канала с името „jackthedripper“.

The Times също съобщи, че детайли от интериора на дома на Тейшейра, публикувани в социалните мрежи, изглежда съвпадат с елементи, идентифицирани на фона на някои от фотографираните секретни документи.

Класифицираните документи бяха публикувани за първи път в чата на групата в Discord миналата година, според някои членове. На 28 февруари друг член публикува повторно документите в друг канал на Discord, свързан с YouTuber „wow_mao“. Член на този канал на свой ред публикува някои от тях на 4 март в още по-големия канал „Minecraft Earth Map“.

След като се разпространиха като горски пожар в интернет, документи, свързани с войната в Украйна, започнаха да се появяват в руските канали на Telegram миналата седмица – което предизвика федерално разследване за това как са изтекли материалите и от кого.

В четвъртък сутринта президентът Джо Байдън каза пред репортери в Ирландия, че федералните следователи са „близо“ до разкриването на самоличността на изтекла информация.