0

М еждународен екип от вирусолози оповести, че е открил генетични данни от пазар в Ухан, Китай, свързващи коронавируса с продаваните там енотовидни кучета.

Откритието подкрепя твърдението, че най-тежката пандемия от един век може да е била предизвикана от заразено животно, което е било продадено чрез незаконна търговия, пише електронното издание "Ню Йорк таймс".

Генетичните данни са извлечени от натривки, взети от пазара за търговия на едро с морски дарове Хуанан в Ухан и околностите му, започвайки от януари 2020 г., малко след като китайските власти го затварят заради подозрения, че е свързан с огнище на нов вирус. По това време животните вече са изнесени, но изследователите взимат секрети от стени, подове, метални клетки и колички, често използвани за транспортирането на клетките.

В проби, които се оказват положителни за коронавируса, международният изследователски екип открива генетичен материал, принадлежащ на животни, в това число и голямо количество, което съответства на енотовидното куче, казват трима учени, участвали в анализа. Някои от пробите са съдържали и генетичен материал от други животни и от хора.

Смесването на генетичен материал от вируса и животното не доказва, че самото енотовидно куче е било заразено, а дори и да е било, остава неясно дали животното е разпространило вируса сред хората. Възможно е друго животно да им е предало вируса или някой, заразен с него, да го е предал на енотовидното куче.

Анализът обаче установи, че енотовидните кучета - пухкави животни от семейство Кучеви, за които е известно, че могат да предават коронавируса, са отложили генетични следи на същото място, където е оставен генетичен материал от вируса, обясняват тримата учени. Според тях това доказателство съответства на сценарий, при който вирусът се е разпространил сред хората от диво животно.

Все още не е публикуван доклад с пълни подробности за резултатите от изследването на международния екип. Направеният от тях анализ е съобщен първо от сп. "Атлантик" (The Atlantic).

Новите доказателства със сигурност ще дадат тласък на дебата за произхода на пандемията, дори и да не разрешат въпроса как е започнала.

През последните седмици набра популярност т. нар. теория за "лабораторно изтичане", която предполага, че коронавирусът се е появил в изследователска лаборатория в Ухан.

Генетичните данни от пазара обаче предлагат някои от най-конкретните доказателства за това как вирусът може да се е разпространил сред хората от диви животни извън лаборатория. Те също така подсказват, че китайските учени са дали непълно описание на доказателства, които биха могли да разкрият подробности за това как вирусът се е разпространявал на пазара Хуанан.

През февруари 2022 г. китайски учени публикуваха изследване, което разглежда същите пазарни проби. В него се съобщава, че те са положителни за коронавирус, но се предполага, че вирусът е дошъл от заразени хора, които са пазарували или работили на пазара, а не от животни, продавани там.