0

В ечната ни мечта да прехвърлим 100 години е на път да се сбъдне. Най-малкото, може да научим колко ще живеем по показателите на кръвта си.

Международна група учени откри нови биомаркери, които могат да се използват за определяне на възможното дълголетие на човек.

Японски и шведски изследователи са проучвали кръвни тестове на пациенти на възраст над сто години. Резултатите от експеримента са публикувани в списание GeroScience.

Експертите анализирали данни от над 44 хиляди души на възраст между 64 и 99 години, след което учените наблюдавали състоянието им в продължение на 35 години. 1224-те шведи, участвали в изследването, са живели до 100 години, като 85% от тях са жени.

Учените се фокусираха върху 12 кръвни биомаркера, свързани с възпаление и метаболитна, чернодробна и бъбречна функция, както и с потенциално недохранване и анемия, всички от които са били свързани със стареенето или смъртността в предишни проучвания. 

Биомаркерът, свързан с възпалението, е пикочната киселина; общия холестерол (ТС) и глюкозата към метаболитния статус/функция; аланин аминотрансфераза (ALAT), аспартат аминотрансфераза (ASAT), албумин, гама-глутамил трансфераза (GGT), алкална фосфатаза (ALP) и лактат дехидрогеназа (LD) за чернодробната функция; креатинин за функционирането на бъбреците; желязо и общ капацитет за свързване на желязо (TIBC) до анемия; и албумин към храненето.

Според публикацията тези хора, които са живели до сто години, са имали ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина, когато са навършили 60 години. Но шведите с ниски нива на общ холестерол и желязо рядко са доживявали до границата от един век.

В допълнение, петимата души в цялата група, които са имали най-ниски нива на общ холестерол и желязо, практически нямат шанс да доживеят до сто години, за разлика от тези, които имат тези нива в нормални граници.

На фона на последните изследвания, изглежда абсолютно безсмислено да се влива кръв от млади хора на по-възрастни с надеждата това да удължи живота им. Чиста загуба на време, харчене на пари и излишно излагане на опасност е била манията, която през 2019 година обхвана стотици хора. По това време стартъпът от Силиконовата долина Ambrosia таксувала клиенти с 8000 долара за вливане на „млада“ кръв.

Междувременно руските учени се похвалиха, че са изобретили баница против стареене, използвайки стилбеноид - съединение, което се използва за защита на мускулната тъкан на сърцето. Те установили, че този естествен антиоксидант се усвоява слабо от организма, ако е приет директно, но работи перфектно при влагането му в печивата.