0

А лекс Бати, английско момче, което на 11 години (през 2017 г.) изчезна близо до Малага, Испания по време на почивка с майка си и дядо си. Сега, шест години по-късно момчето се появи само в полицейски участък в Тулуза. Френските следователи са сигурни, че това наистина е Алекс Бати. 

Според първите версии Алек Бати от Олдъм, Англия е избягал от комуна близо до френските Пиренеи, където е бил принуден да живее в духовна общност, вероятно от майка си Мелани и дядо си Дейвид. 

Момчето, което сега е на 17 години и говори добре английски, е изминавало десетки километри пеша в продължение на дни, докато не е иб забелязан от шофьор на камион, който го откарал до полицейското управление в Ревел, близо до Тулуза. 

Развръзката на заплетения случай предизвика мощно възмущение, тъй като се оказа, че Алек е бил отвлечен от собствената си майка и дядо, въпреки волята на бабата на момчето Сюзън Каруана, която е и негов официален настойник. През годините Сюзън многократно е заявявала, че зад изчезването на внука й стоят бившия й съпруг и Мелани, който искат да отгледат момчето в “алтернатива среда, в духовна комуна”. 

Според Сюзън Каруана майката на Алекс не се е доверявала на традиционното образование. Докато дядото, преди изчезването си, публикува множество конспиративни теории във Facebook, наред с други неща за „опасността на традиционните училища“ и „британската държава, която обичайно отвлича деца." 

Поради тази причина на 30 септември 2017 г. Мелани и Дейвид заминават заедно с детето за Малага, където следите на детето се загубиха. Започна разследване, тръгнаха всевъзможни спекулации, но те не доведоха до никакви резултати. До момента, в който Алекс, изтощен от дни ходене, се появи във френско полицейско управление.