0

В котешка клетка - ето как бомбата, която уби дъщерята на руския националист Александър Дугин - Дария Дугина, е била внесена в Русия. Дугина загина на 20 август 2022 г. след като в колата й избухна взрив. 

Това разкрива Washington Post в обширно разследване, според което компонентите на бомбата са били скрити в котешка клетка, която майка и 12-годишната й дъщеря внесли в Русия, избягвайки граничния контрол. Четири седмици по-късно взривът, предназначен за Александър Дугин, избухна в джип, управляван от дъщеря му Дария Дугина, убивайки нея вместо него. 

Според американското издание атаката е организирана от украинската служба за вътрешна сигурност - СБУ. Шпионите на Киев стоя и зад други мисии, сред които двойните бомбардировки на Керченския мост, който свързва Крим и Русия, дроновете, разбили се в покрива на Кремъл и атаките срещу руския флот в Черно море.  

ЦРУ и украинските служби 

Способностите за изпълнение на тези мисии не са придобити след руската инвазия, която започна на 24 февруари 2022 г., а са резултат от почти десетилетие на близки отношения с ЦРУ, които започнаха след незаконната руска анексия на Крим. 

Украински и американски служители разкриват пред Washington Post, че в операцията са участвали елитни екипи от украински агенти, формирани и обучени в тясно сътрудничество с ЦРУ. От 2015 г. насам американската тайна агенция, която твърди, че има „значително влияние в Киев“, е похарчила десетки милиони долари, за да превърне украинските служби от съветски произход в мощни съюзници срещу Москва. Освен това американските служби са доставят на Киев модерни системи за наблюдение, осигуряват обучение на новобранци в Украйна и в САЩ, помогнали са за изграждането на нова централа и споделяне на информация в голям мащаб.

Тази много тясна връзка между киевските служби и ЦРУ досега никога не е бил разкривана. ЦРУ обаче не е участвало в операцията, довела до убийството на Дугина, отбелязва Washington Post.

Американските 007 са помогнали на украинските си колеги да постигнат онези способности, които да им позволят да изпълняват и други мисии, като например ликвидирането на бившия командир на руската подводница Станислав Ржицки в Краснодар и убийството на блогъра-националист Владлен Татарски в кафене в Санкт Петербург на 2 април. 

Моделът на Мосад 

Новият курс на украинските 007 учудва дори самото ЦРУ, което се страхува, че киевските агенти могат да се превърната в нова разузнавателна служба като Мосад, която извършваше целенасочени убийства в чужбина през 70-те години. Така Киев рискува да антагонизира ЕС и НАТО и да не се доближи края на войната с Русия. Но операциите вероятно служат преди всичко за вътрешна употреба, за да се даде форма на отмъщение и разплата за украинците, унизени от руснаците.

ОТ СБУ отказаха да отговорят на разкритията на Washington Post, като заявиха, че подробности за високопоставените специални операции ще бъдат обсъдени след победата на руските нашественици.