0

И звършителите на атентата в Анкара на 1 октомври по всяка вероятност са пристигнали в Турция от Сирия с моторен парапланер, съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от турската телевизия ТРТ Хабер.

Министърът окачестви като "много голяма" вероятността терористите да се дошли с моторен парапланер, като добави, че "няма следи от тях на сушата".

Атентатът в турската столица бе извършен от двама терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК) пред министерството на вътрешните работи в Анкара в деня, в който бе открита новата сесия на парламента (1 октомври). Нападателите активираха взривно устройство, при което те загинаха, а двама полицейски служители бяха ранени. 

АТЕНТАТ! Силна експлозия и изстрели в центъра на голяма столица (СНИМКА+ВИДЕО)

Йерликая посочи още, че се разследват твърдения за небрежност във връзка с терористичното нападение в Анкара. Той обясни, че е имало сигнал от граждани на тел. 112, след като нападатели са открили огън с дългоцевно оръжие по автомобил в Кайсери, Централна Турция, ден по-рано. Регистрационният номер, посочен в сигнала, обаче е бил въведен на местно, а не на национално ниво в системата за разпознаване на регистрационни номера.

Според медийни публикации в Турция преди да стигнат в Анкара, терористите са убили в село край град Кайсери млад мъж и са откраднали минивана му. След това те са пропътували 400 км до Анкара с откраднатия автомобил без да бъдат засечени никъде по пътя.