0

Б еларуският лидер Александър Лукашенко разкри удивителни подробности за преговорите с разбунтувалия се ръководител на наемническата армия „Вагнер“ на Евгений Пригожин. Лукашенко разкри, че Владимир Путин е бил бесен, че Пригожин не отговоря на обажданията по време на въоръжената си авантюра.

Лукашенко предупредил Пригожин, че ще бъде смазан като хлебарка, ако опита да атакува Москва, както й че Кремъл никога няма да удовлетвори искането му да бъде отстранен руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб генерал Валерий Герасимов.

Пригожин пристигна в Беларус по силата на сделка, която сложи край на неговия краткотраен бунт срещу руската армия, съобщи държавната информационна агенция Белта, цитирайки Лукашенко.

Лукашенко разказа подробно за разговорите си с Путин и Пригожин в събота. Според беларуския президент Пригожин е бил твърдо решен заедно със своите бойци да се придвижи до Москва, но бързо променя мнението си, след като е информиран от преговарящите, че ще се сблъска със сериозен отговор.

„Дълго време се опитвах да го убедя. И накрая казах: „Знаете ли, можете да правите каквото искате, но не се обиждайте. Нашата бригада е готова за прехвърляне в Москва“, разкри Лукашенко пред държавните медии.

Лукашенко обяснил на Пригожин, че дори ако смята бунта за протест, резултатите от едно нападение могат да бъдат катастрофални не само за Москва, но и за съседните нации. Той разговарял с Путин по телефона още в 10 сутринта местно време, след като силите на „Вагнер“ превзеха военната база на южното управление на Ростов на Дон и обявиха, че потеглят към столицата. Тогава Лукашенко разбрал, че е взето „сурово решение“ - Пригожин и бойците му да бъдат ликвидирани.

„Препоръчах на Путин да не бърза. Да поговорим с Пригожин, с неговите командири“, уточни Лукашено, като подчерта че ръководителят на „Вагнер“ отхвърлял обажданията на Путин и се наложи да бъдат създадени три комуникационни канала с Ростов на Дон, за да вървят преговорите с разбунтувалите се войници.

В рамките на един час след първия си разговор с Путин, Лукашенко успял да се свърже с Пригожин, който веднага вдигнал телефона и прозвучал въодушевен от възможността да преговаря. Разговорите първоначално били пламенни, като първият половин час Пригожин не спирал да ругае.

След като ситуацията се успокоила, Лукашенко успял да договори край на бунта, като предложил имунитет на Пригожин и бойците му. Евгений Пригожин приел да замине в изгнание в Беларус.