0

С амолетът, с който пътува баскетболната звезда Бритни Грайнър, кацна в САЩ днес - почти 10 месеца след като тя беше задържана в Русия, предаде Ройтерс.

Американката беше освободена при размяна на затворници с Русия срещу оръжейния търговец Виктор Бут и отпътува към родината си вчера. По думите на президента на САЩ Джо Байдън това е поставило край на "продължил с месеци ад" за нея и съпругата ѝ.

Самолетът на 32-годишната Грайнър, която е двукратна олимпийска златна медалистка и звезда от женската Национална баскетболна асоциация на САЩ, се приземи в Сан Антонио, щата Тексас. Тя беше арестувана на 17 февруари на летище в Москва, след като в багажа ѝ бяха открити флакони за електронна цигара, съдържащи масло от канабис – субстанция, която е забранена в Русия.

Докато Грайнър пътуваше към САЩ, Бут пристигна в Москва и прегърна майка си и своята съпруга, след като стъпи на руска земя.

Размяната на затворници е рядък пример за сътрудничество между САЩ и Русия след инвазията в Украйна, отбелязва Ройтерс. Двете страни размениха затворници и през април, когато Русия освободи бившия американски морски пехотинец Тревър Рийд, а Съединените щати - руския пилот Константин Ярошенко.