0

П резидентът на САЩ Джо Байдън „съзнателно е запазил и разпространил секретни документи“, установи специален прокурор, но той няма да бъде изправен пред обвинения.

Разследването започна преди повече от година, след като няколко секретни документа бяха открити в дома и бившия личен кабинет на Байдън. Файловете бяха незабавно върнати на американските служители, когато бяха открити.

„Ние заключаваме, че доказателствата не установяват вината на г-н Байдън извън. Наказателното преследване на г-н Байдън също е неоправдано въз основа на нашето разглеждане на утежняващите и смекчаващите фактори“, казва специалният прокурор на Министерството на правосъдието Робърт Хър.

Докладът на Хър от 345 страници беше публикуван, след като Белият дом каза, че няма да изисква редакции. Разследващите са провели 173 интервюта със 147 свидетели, включително самия президент Байдън.

Докладът на Хър разкрива за първи път, че документите са класифицирани като "Строго секретно" - най-високото ниво на секретност, и се отнасят до военната и външната политика в Афганистан. Докладът продължава, че действията на Байдън „представляват сериозни рискове за националната сигурност, като се има предвид уязвимостта на изключително чувствителна информация към загуба или компрометиране срещу противниците на Америка“.