0

П редседателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че се отказва от участие в изборите за евродепутати през юни и ще остане на сегашния си пост до края на мандата през ноември. Това съобщиха белгийски медии.

Мишел заявява, че е огорчен и изненадан от реакциите на решението му да поведе листата на своята партия "Реформаторско движение" за изборите за Европейски парламент. Не бих желал противоречията да ни отклоняват от същината и да се отразяват на ръководената от мен институция, добавя той. 

В началото на месеца Мишел съобщи, че предвижда да подаде оставка в навечерието на полагането на клетва от новоизбраните евродепутати през юли. Това откри възможността ръководството на Европейския съвет да бъде поето временно от страната, председателстваща Съвета на ЕС. В тази част на годината председател ще бъде Унгария, което означаваше, че Европейският съвет може да бъде оглавен от премиера Виктор Орбан, останал в изолация в ЕС по въпросите за върховенството на закона и подкрепата за Украйна. Мишел бе изразил очакване, че Европейският съвет ще съумее да избере навреме негов приемник, за да не се налага Орбан да застава начело на институцията.