0

И здигането на Риши Сунак се случи за един миг, извеждайки го от новоизлюпен депутат до министър-председател само за седем години.

Неговите поддръжници приписват този възход на голямото усърдие на Сунак и оксфордското му образование, но се появи и глас несъгласен с всеобщата възхвала – този на неговата тъща.

Според публикации в Индия 72-годишната тъща Судха Мурти твърди, че нейната дъщеря 42-годишната Акшата, която се омъжи за Риши през 2009 г., не само е повлияла на хранителните му навици и го е направила министър-председател.

Судха, която е дипломиран инженер и е изучавала компютърни науки, преди да стане първата жена инженер в „Tata“ - една от най-големите компании в Индия, обяснява, че тя и семейството й отдавна спазват пост всеки четвъртък.

„Когато дъщеря ми разказа на моя зет за нашата семейна традиция, той не знаеше защо пости“, разказа Сдуха, която е написала повече от дузина книги на каннада – езикът, който се говори главно в югозападна Индия.

Въпреки факта, че семейството на Сунак е живяло в Англия „от много години“, Судха казва, че той бързо се е приел обичаите на новото си богато семейство. „Той каза на дъщеря ми: „Добре, четвъртък е добър ден“ и в този ден той започна да се храни само по веднъж.“

„Вижте на какво са способни жените“, възкликва Судха, иронизирайки своя зет.

Тъщата обаче не се спира до тук и заявява, че е успяла да направи собствения си съпруг заможен бизнесмен, като визира своя мъж милиардера Нараяна Мурти, който основа ИТ гиганта Infosys.

„Но дъщеря ми, тя успя да направи съпруга си министър-председател на Обединеното кралство“, заключва тъщата.

От „Даунинг стрийт“ 10 оказаха да коментират думите на Судха Мурти.