0

П ървите версии за причината довела до внезапната смърт на руския опозиционер Алексей Навални вече тръгнаха из руските медии. 

Навални може би е починал от белодробна емболия след отделяне на кръвен съсирек, тъй като при пристигането медиците само са констатирали смъртта му. Това съобщава правителствената телевизия RT, но и опозиционния сайт Meduza.Тази версия обаче засега остава непотвърдена официално. 

Блогърът се почувствал зле след разходка в колония в Ямало-Ненецкия автономен окръг и почти веднага е загубил съзнание, съобщи по-рано Федералната служба за изпълнение на наказанията. 

Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че всички проверки за смъртта на опозиционера се извършват от Федералната служба. 

“Само лекарите могат да преценят причините по резултатите от всички прегледи", лаконичен бе Песков. 

Опечалената майка на Навални пък заяви, че синът й е бил "жив, здрав и щастлив", когато го е видяла за последен път на 12 февруари. 

"Не искам да чувам никакви съболезнования", написа във Facebook Людмила Навална. 

“Обичам те все повече и повече. Скъпа, всичко с теб е като песен! ”, е било последното съобщение на Навални до съпругата му Юлия по случай дена на влюбените Свети Валентин. 

"Нямаме основание да вярваме на държавната пропаганда. Ако това се окаже истина обаче, то няма да е защото Навални е починал, а защото Путин го е убил. Не вярвам на нито една тяхна дума", коментира в X бившият ръководител на политическата организация на Алексей Навални - Леонид Волков. 

Международната общност реагира гневно на вестта за мистериозната смърт на руския опозиционер. 

Съединените щати заявиха, че смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексий Навални е "ужасна трагедия". Американският държавен секретар Антъни Блинкен посочи, че Русия носи отговорност за случилото се.

Политическите лидери от цял свят реагираха мигновено на новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. 

Mайката на Алексей Навални - Людмила oтказва да повярва, че синът ѝ е мъртъв. „Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме сина ни в колонията на 12 февруари беше жив, здрав, весел“, добави тя.

Леонид Волков, бивш ръководител на политическата организация на Алексей Навални, реагира остро на информацията. "Нямаме основание да вярваме на държавната пропаганда. Ако това се окаже истина обаче, то няма да е защото Навални е починал, а защото Путин го е убил". Не вярвам на нито една тяхна дума", пише той в X.

Съединените щати заявиха, че смъртта в затвора на руския опозиционен лидер Алексий Навални е "ужасна трагедия". Американският държавен секретар Антъни Блинкен посочи, че Русия носи отговорност за случилото се.

„Смъртта му в руски затвор, фиксацията и страхът от един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин изгради“, каза Блинкен в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че „дългата и мръсна история на Кремъл за нанасяне на вреда на опонентите му, повдига истински и очевидни въпроси за случилото се“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е „очевидно“, че Владимир Путин стои пряко зад смъртта на Алексей Навални. От Германия, където е на официална визита, украинският лидер каза, че руският президент не се интересува кой ще умре, стига позицията му начело на държавата да е сигурна.

У нас Бойко Борисов също излезе с позиция в своята страница във Facebook. “Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", написа лидерът на ГЕРБ.