0

В ръща се отново правилото за мъжки и женски род, като се забраняват неутралните форми.

В Бавария от 1 април има забрана за използването на полово неутрални езикови форми. Информацията предаде ДПА, като посочи, че тази германска провинция е традиционно консервативна.

Подобно на много европейски езици, и немският има окончания, отличаващи мъжкия от женския род на съществителни имена.

До момента, особено за длъжности, се използваше обобщаващият мъжки род. ДПА дава пример с думата "автор", употребявано и за мъже, и за жени. Отсега нататък, според нормата, ще се използват "автор" и "авторка", "автори" и "авторки".

Друг вариант беше без символ или препинателен знак, да се изпишат и двете думи - "автори и авторки". Именно този вариант от днес започва да се прилага в Бавария, а вариантите със символи и препинателни знаци вече са забранени в учебните заведения и в държавните учреждения, информира NOVA.

Регионалното правителство на Бавария одобри тази езикова забрана на 19 март и в четвъртък тя бе публикувана в местния Държавен вестник.

С резолюция от 15 декември миналата година германската комисия по правописа препоръча да не се използват специални символи вътре в думите, отбелязвайки, че подобни намеси в словообразуването, граматиката и правописа може да направят текста трудно разбираем.