0

Д енят на Свети Георги почита светеца-покровител на Англия всяка година на 23 април във Великобритания. 76 000 британци подкрепят кампания за патриотичен почивен ден за празнуване на „наследството“

В опит да вдигнат тост за английските си корени с нещо повече от чай, британците от цялата страна одобряват идеята Гергьовден да стане национален празник. Движението има за цел да издигне Деня на Свети Георги от обикновено честване до официален празник, което може да даде на британците годишна възможност да празнуват английската „култура“ и „наследство“.

Петиция, създадена на Change.org, е подписана досега от повече от 76 000 души, призовавайки британците да получават почивен ден на 23 април всяка година.това е датата, на която хората от Острова отбелязват светеца.

За разлика то тях ние честваме Гергьовден винаги на 6-и май.

Жителите на "най-пламенно патриотичното имение в Англия" вече издигнаха гласове и знамена  в подкрепа на идеята.

Сгушено сред оживените улици на Бърмъндси в югоизточен Лондон , кварталът Кърби стои като бастион на английската гордост, известен с целогодишно изложение на английски знамена и стенописи, независимо дали става въпрос за футболен мач, рождения на Кралицата или просто за повдигане на духа.

За тези жители всеки ден е празник на тяхното наследство и те не се страхуват да го покажат - но сега местните ентусиазирано  изразиха собствените си причини Гергьовден да бъде признат за официален празник.

Говорейки пред Sun, 62-годишният жител Клайв Бойтън обясни как празник може да послужи като възможност за демонстриране на английско гостоприемство. 

Кампанията за празника на 23 април стартира от Джон Кели, пенсионер, който живее в източен Лондон.

В петицията той пише: „Св. Денят на Георги, празнуван на 23 април, е важен ден за английското наследство и култура, но все пак не е признат за национален празник в Англия. Тази липса на признание е в контраст с другите родни нации в Обединеното кралство - Шотландия празнува деня на Свети Андрей, Уелс почита деня на Свети Давид, а Северна Ирландия отбелязва деня на Свети Патрик като официален празник.

„Св. Джордж е покровител на Англия от 14 век и неговата емблема, червен кръст на бял фон, е включена в знамето "Юниън Джак", представляващо единството между нациите в Обединеното кралство.

Той добави: „Признаването на този ден за национален празник би предоставило възможност на хората в цяла Англия да празнуват споделената си история и културна идентичност, като същевременно признават уникалния им принос към Обединеното кралство.“

У нас Гергьовден е официален празник, чрез който се отбелязва героизмът  българската армия.

Дали англичаните ще си извоюват нов национален празник, предстои да видим.