0

И стинска революция в църквата! Ватиканът публикува документ, който потвърждава, че на лица, страдащи от разстройства на половата идентичност, е разрешено да бъдат кръстени или да бъдат посочени като кръстници при определени обстоятелства.

Документът е официален отговор на запитване от бразилския епископ Джузепе Негри от Санто Амаро, търсещо насоки по въпроса. Той беше разпространен от Ватиканския дикастерий за доктрината на вярата и подписан от папа Франциск.

Въпреки това, в донякъде двусмислено разяснение, насоките уточняват, че за да бъдат кръстени лица с проблеми, свързани с полова идентичност, това не трябва да предизвиква „скандал“ или „дезориентация“.

Същата разпоредба се прилага и за правото им да действат като кръстници или свидетели на бракове, според Ватикана.

Двусмислието на решението е в съответствие с различни богословски изявления от Ватикана при папа Франциск и може да затрудни духовенството как да приложи решението.

Отец Браян Грейб, свещеник от Нюйоркската архиепископия, който има докторска степен по теология от Папския Григориански университет в Рим, каза пред Fox News, че насоките на Ватикана не противоречат на църковното учение, но вероятно са „недостатъчни“.

"В документа няма нищо, което да противоречи на църковните учения. Моята реакция към него, когато го прочетох вчера, беше, че е недостатъчен. Проблемът не е толкова в това, което казва, колкото в това, което оставя неизказано", каза Гребе.

„Това, което бях разочарован да не видя в документа, беше потвърждението, че в самото право на кръщение, каквото и име да носи човекът, ние го наричаме християнско име [или] неговото име при кръщение [...] това, което трябва потвърждаване е, че трябва да се използват правилните биологични местоимения", допълва Гребе.

Католическата църква учи, че джендър идеологията и транссексуалният начин на живот са „сериозно разстройство“, което се нуждае от корекция чрез духовна и светска терапия.

Папа Франциск е силен критик на джендър идеологията, като каза по-рано тази година: „Днес джендър идеологията е една от най-опасните идеологически колонизации“.

„Цялото човечество е напрежението на различията. То трябва да расте чрез напрежението на различията“, продължи папата по време на мартенско интервю. "Въпросът за пола размива различията и прави света еднакъв, всички скучни, всички еднакви, а това противоречи на човешкото призвание."

Католическата църква потвърждава в своите учения светостта и ценността на всяко човешко същество, независимо от грешния начин на живот или поведение.

„Говорим за тайнствата, които са достъпни за всеки с добра воля, който се приближава към тях с искрена вяра. Бог призовава всеки към спасение“, каза Гребе. „Мисля, че трябва да е наистина висока летва, за да откажеш да кръстиш някого [...] Трябва да имаш почти явна враждебност към вярата, което би ни накарало да се чудим защо те биха искали кръщението като начало.“

Въпреки това литургичното включване на непокаяли се индивиди, живеещи без извинение по начини, считани за грешни от Църквата, може да отговаря на критериите за „скандал“ – дефиниран от Църквата като „отношение или поведение, което кара друг да върши зло“.

„Без значение за какво се възприема този индивид или искрено вярва, че е съобразен с пола, ние трябва да потвърдим истината за Божието творение и да го наричаме мъж или жена, какъвто Бог го е създал да бъде“, каза Гребе.