0

Г ости на емблематичния Октоберфест в Германия може да получат  забрана да посещават фестивала, след демонстрация на нацистки поздрав, пише Bild, като се позовава на един от организаторите. 

Според изданието във федерална провинция Саксония , която граничи с родното място на Октоберфест - Бавария - по време на празненството с диджей, по искане на гостите е бил включен нацистки марш. Докато звучал марша част от посетителите започнали да се поздравяват по нацистки. 

"Подадохме жалба и предоставихме на полицията информация за заподозрените. Ако са виновни, ще им бъде забранено до живот да участват в нашия Октоберфест", заяви съорганизаторът на събитието Матиас Брауне.

Диджеят, който пуснал марша, твърди, че не е бил наясно с историята зад музиката и обясни, че няма да изпълнява подобни желания през следващата година.

Честванията на Октоберфест започнаха на 16 септември и ще продължат малко повече от две седмици. Фестивалът не се проведе през 2020 и 2021 г. поради пандемията от коронавирус. Празникът привлича средно 6 милиона души годишно.