0

И лон Мъск обмисля да блокира своята социална мрежа X (бивш Twitter) за европейските потребители. Това съобщава Business Insider, като се позовава на свой източник. 

Мъск е все по-недоволен от това, че трябва да се съобразява със Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила през август. Сега милиардерът проучва начини да направи приложението недостъпно в региона. Въпреки че Мъск е обсъждал поне два пъти с Тиери Бретон, европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар, мерките, които социалната мрежа X трябва да предприеме, за да се съобрази с DSA, той е загубил търпение към ситуацията, казва източникът на портала.

Бретон заяви по-рано, че Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване на спазването на новия закон от страна на X, като твърди, че социалната мрежа може да е разпространила дезинформация за израелско-палестинския конфликт. ЕК е поискала подробна информация за действията, които платформата предприема за борба със злонамерената информация, припомня изданието.

От 25 август насам ЕС реши да засили контрола върху дейността на 19 онлайн платформи, които според официални лица попадат в категорията "особено големи" в рамките на DSA. Сега те включват X, TikTok, Instagram, YouTube, Google и Amazon Store. Според Бретон приоритетите по новия закон ще бъдат защитата на децата и борбата с дезинформацията, включително "проруската пропаганда". Той също така отбеляза, че Европейската комисия ще проверява всички тези платформи за съответствие с европейските правила и ще ги санкционира, ако бъдат установени нарушения.