0

П ряк родственик на човек, живял преди 9000 години откриха учените. Древният скелет има свой роднина, живеещ само на километър от мястото, където е открит прастарият му роднина.

Скелетът на 90 века е открит в пещера в Чедър, Англия, и е наречен „Човекът от Чедър“.

ДНК тестове потвърждават, че жив роднина живее на около километър разстояние от мястото, където е намерил смъртта си неговият родственик отпреди хиляди години.

Чрез изследвания учените са проследили родословието им почти 300 поколения назад.

Пра-пра-пра-пра ..дядото на Адриан Таргет, пенсиониран учител по история, е открит през 1903 г., докато се провеждат разкопки в Cheddar Gorge, Съмърсет, Обединеното кралство. Изследователите се натъкват на забележителна находка: скелетни останки на Homo sapiens, живял преди около 9000 години.

Този индивид се нарежда сред най-старите съвременни хора, намирани някога във Великобритания. Откритието станало случайно по време на ремонт на дренаж в рамките на туристическата атракция на пещерата Gough.

Човекът „Чедър“ процъфтява по време на мезолита преди около 9000 години. Най-вероятно той е бил ловец-събирач, който е починал на двадесет години и е бил висок приблизително 165 см.

Използването на авангардна технология е позволило на изследователите да възстановят чертите на лицето на Cheddar Man, да определят цвета на кожата и очите му и дори да различат структурата на косата му.

Генетичен материал, извлечен от един от кътниците на Cheddar Man, позволи на учените да идентифицират Адриан Таргет, пенсиониран учител по история, като роднина.

След анализ беше разкрито, че семейната линия наТаргет е живяла в района на Cheddar Gorge приблизително девет хилядолетия, с гени, предавани от майка на дъщеря чрез митохондриална ДНК, наследена от яйцеклетката.

Казано по-просто, Адриан Таргет и Чедър Ман споделят общ прародител по майчина линия, пише Historic Vids.

Приликата между двамата мъже, разделени от хилядолетия, е очевидна, въпреки нюансите в цвета на кожата. И едва ли в този момент на Земята има друг човек, който чоже да се похвали, че познава дядо си 300 поколения назад.