0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани Ирина Венедиктова от поста главен прокурор.

„В съответствие с втората част на член 11 от Закона на Украйна „За правния режим на военното положение“ решавам да отстраня Венедиктова Ирина Валентиновна от поста главен прокурор“, се казва в указа.

Президентът отстрани от длъжност и шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов. „Съгласно член 47 от Дисциплинарния устав на въоръжените сили на Украйна, одобрен със Закона на Украйна от 24 март 1999 г. № 551-XIV, за отстраняване на Баканов Иван Генадиевич от задълженията на председател на Службата за сигурност на Украйна, “ се казва в постановлението. Член 47 предвижда уволнение за "неизпълнение (неправилно изпълнение) на служебните задължения, което е довело до загуба на живот или други тежки последици или е създало заплаха от такива последици".

Иван Баканов е приятел Зеленски от детството. Той беше шеф на СБУ от август 2019 г. През юни „Politico“ съобщи , позовавайки се на източници, че президентът на Украйна иска да го смени заради загубата на Херсон по време на войната с Русия.