0

„Обмисляме след време да влезем в контакт с новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум, която е с български корени. Стъпката ще направим малко по-напред във времето, след като тя встъпи в длъжност и, както се казва, си седне на стола“. Това заяви пред „Телеграф“ председателят на Българо-еврейския културен институт Роман Стоянов. Той допълни, че е горд, че Майка България ражда такива хора и те са не само с български корени, а и с българо-еврейски. 

ИСТОРИЧЕСКО: Жена с български корени е новият президент на Мексико!

Посолство

„Полезно за държавата ще бъде да се работи за откриване на посолство на Мексико в България. Такова до момента няма, а най-близкото е в Будапеща. Хубава инициатива би било и на ниво президенти – държавният глава Румен Радев да покани Клаудия Шейнбаум на официално посещение или той да отиде там с цел затопляне на отношенията“, допълни Стоянов. На въпрос досега какви отношения сме имали с Мексико на държавническо ниво, той отговори, че не е чувал официално за такива. Контактът с Мексико би бил полезен и на икономическо ниво. „Миналата година, когато се отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи, бях поканен от една международна еврейка образователна организация да изнеса лекция. Темата беше именно спасяването на евреите. Там видях, че има добре интегрирана българска общност, а нейни представители има и в бизнеса“, допълни шефът на културния институт.

Род

61-годишната Клаудия Шейнбаум е климатолог и бивш кмет на Мексико Сити. Тя е първата жена президент на страната и спечели поста със значително мнозинство.

Баба й и дядо й Йосиф Пардо емигрират през 1940 г. Те са сефарадски евреи и напускат България, за да се спасят от Холокоста. „Хубавото е, че има българска следа. Победата й не е неочаквана, защото тя беше подкрепяна от предишния президент“, допълни Роман Стоянов.