0

П убликация на авторката на „Хари Потър“ Дж.К.Роулинг разбуни духовете в мрежата. Писателката разобличи протестиращи срещу насилието на „TERFs“ (трансизключващи радикални феминистки) по време на митинг за правата на транссексуалните, на който са присъствали и политици от шотландския парламент. 

Роулинг публикува снимки на активистите на Шотландската национална партия Алисън Тюлис и Кирстен Осуалд, и представителката на шотландския парламент Каукаб Стюарт, които участват в демонстрацията в Глазгоу, Шотландия. На кадрите се забелязват протестиращи с плакати с надписи като „Аз ям TERFs“ и „Обезглавете TERFs“, като един от лозунгите включва изображение на гилотина.

„Няколко от изключително прогресивните и любезни политици на Шотландия, позиращи гордо пред банери, призоваващи жените да бъдат обезглавени и изядени“, написа Роулинг в нета и добави снимка за доказателство.

Публикацията на Роулинг предизвика вълна от коментари в нета.

„На чия страна са веганите?“, пошегува се комикът Джон Клийз.

„Какво, за бога, се е объркало с шотландското правителство? Не съм сигурна, че покойната ми майка би искала пепелта й да бъде разпръсната там сега. Объркана съм, търся канадски езера, фиданка от Онтарио, но Хебридите са извън списъка ми в момента“, написа колумнистът от екипа на Toronto Star Хедър Малик.

„Не мога да повярвам, че любимият ми автор на детски книги смята, че обезглавяването на жени е лошо. Какъв пример даваме на децата си“, иронизира колумнистът от Daily Telegraph Майкъл Дийкън.

В отделни публикации в медиите политиците Тюлис, Стюарт и Осуалд осъдиха лозунгите на протестиращите, като заявиха, че не били наясно какви плакати се издигат зад тях, докато са говорили на протеста.

„Не знаех за тези знаци на омразата, когато присъствах на днешния протест в защита на шотландската демокрация и правата на транс хората, и категорично не ги подкрепям. Насилието и речта на омразата са напълно неприемливи и нямат абсолютно никакво място в нашето общество", оправда се Стюард.

„Имам много качества, но това да имам очи в задната част на главата си, не е едно от тях. Ако бях видяла плакатите, за който говорите, щях да кажа на замесените колко неуместно и обидно е това, за да се отървем от тях", написа Тюлис в Туитър.

„Това е ужасяващ знак и го нямаше, когато се присъединих към демонстрацията. Със сигурност не отразява моите възгледи и не е език, който някога бих използвала. Езикът на омраза, под каквото и да е форма, е неприемлив и няма място в мирното движение за равенство и демокрация на ЛГБТ", заяви Осуалд.

Дж.К. Роулинг не им остана длъжна и отвърна с нова публикация.


„Сред шотландските политици върлува странна нова форма на временна слепота. Никой от тях не успя да прочете плакатите, призоваващи към насилие срещу жени, докато стоеше на сантиметри от тях, но те бяха моментално излекувани, когато снимките им, позиращи със лозунгите, станаха достояние на пресата“, написа писателката.

Роулинг и преди е влизала в различни полемики с ЛГБТ активисти заради своята позиция относно трансджендъризма, особено заради мнението си относно спортните отбори и съоръженията само за жени. Тя често е определяна като "трансфобка", въпреки че нейните защитници посочват, че тя никога не е атакувала директно транссексуални личности.

След като снимките на Роулинг започнаха да се разпространяват вирусно в мрежите, полицията обяви, че започва разследване относно плакатите, съдържащи език на омразата, показани по време на демонстрацията.