0

Н АТО разполага само с две-три години, за да се подготви, преди Русия да възвърне способността си да предприеме конвенционална атака срещу алианса, заяви главнокомандващият на норвежката армия генерал Ейрик Кристоферсен.

Коментарите на Кристоферсен са поредните от поредица от предупреждения на западни лидери и служители на отбраната за заплахата от Москва и текущата липса на готовност на алианса, цитиран от SkyNews.

„В един момент някой каза, че ще отнеме 10 години, но мисля, че се върнахме към по-малко от 10 години поради индустриалната база, която сега работи в Русия“, каза генералът.

Столтенберг: Украйна има право да нанася удари по военни цели в Русия!

„Ще отнеме известно време, което сега ни дава прозорец за следващите две до три години, за да възстановим силите си, да възстановим запасите си в същото време, когато подкрепяме Украйна.“

Норвегия е член на НАТО от основаването му през 1949 г.

Скандинавската нация увеличи разходите си за отбрана от началото на войната в Украйна и има за цел да достигне прага от 2% от БВП през 2024 г., с допълнително увеличение от 2,7% от БВП, заложено до 2030 г.

„Сега виждам прозорец, в който можем да приложим изискванията, договорени от НАТО, новата командна структура, новите структури на силите, новите регионални планове. Така че можем да приложим тези планове и тези решения през следващите години, но трябва да ускорим... Трябва да го направим след две-три години, за да сме сигурни, че сме готови за всичко, което може да се случи“, обобщи Кристоферсен.