0

В Русия започнаха военните паради по случай Деня на победата. Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. 

Най-голямото подобно събитие в Далечния изток се състоя в град Хабаровск. Показани бяха както легендарни танкове от времето на Втората световна война като Т-34 и ИС-3, така и нова военна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М" и модернизирани ракетни системи за залпов огън "Ураган" и "Торнадо-Г".

По традиция най-големият военен парад по случай Деня на победата ще се проведе на Червения площад в столицата Москва. Той ще се състои само два дни след като руският президент Владимир Путин положи клетва за пети мандат на поста.

Путин, който дойде на власт едва осем години след разпадането на Съветския съюз, произнесе слово на парада. По Червения площад ще премине по-малко техника, отколкото преди пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г.

Третият парад след началото на войната ще се проведе след последните оперативни и тактически успехи във войната.

Наред с поражението на френския император Наполеон през 1812 г., смазването на нацистка Германия е най-почитаният в Русия военен триумф, предаде БТА.