0

Р уският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за държавната телевизия „Ар Ти” и информационната агенция РИА „Новости”, че Русия е разширила обхвата на своята „специална военна операция” в Украйна.

Освен подкрепяните от Москва Донецка и Луганска област, в него вече влизат и областите Херсон и Запорожие, както и други територии.

Той отбеляза, че по време на преговорите за мир с Украйна, проведени през март, готовността на Москва да приеме предложенията на Киев се е основавала на географията от март 2022 година. „Сега географията е различна”, заяви той и повтори твърденията на Москва, че САЩ и Великобритания са заинтересовани от разширяване на военните действия. 

Лавров посочи още, че те искат да превърнат това в истинска война и да провокират сблъсък между Русия и европейските страни.

Според него САЩ пречат на Украйна да започне преговори с Русия за възможно уреждане на конфликта.

„Те не им позволяват да предприемат каквито и да е конструктивни действия и не само, че наливат оръжия, но освен това и ги карат да ги използват по все по-рискован начин”, каза още руският външен министър.

Същевременно днес подкрепяните от Москва власти в Херсонска област съобщиха, че украинските сили са нанесли удари, които са причинили сериозни щети по ключовия за руските военни доставки Антоновски мост в Южна Украйна, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.