0

Т рима руски дезертьори са „заклещени“ на летище от година насам. Мъжете излетели за Южна Корея след началото на мобилизацията в Русия, бяха блокирани на международното летище в Сеул и все още не са напуснали, съобщи агенция „Йонхап“.

Според написаното руснаците живеят в чакалнята на летището от октомври миналата година. Те поискали от властите убежище и да им бъде даден статут на бежанци, но южнокорейското министерство на правосъдието отхвърлило молбите им. От ведомството смятат, че укриването от военна служба не е основание за получаване на подобен статут.

Първоначално руските граждани, блокирани на летището, били петима, но двама от тях решили да напуснат. Тримата мъже завели дело с искане решението на министерството да бъде отменено. През февруари окръжният съд в Инчеон, където се намира летището, отсъди в полза на двама от тях, правосъдното министерство обаче обжалва на по-горна инстанция. Поради продължителните съдебни спорове руснаците продължават да живеят на територията на летището.

Националната комисия по правата на човека на Южна Корея препоръча на ръководството на летището да направи подобрения в условията, в които мъжете живеят. Южнокорейските правозащитници смятат, че дългият престой на летището противоречи на правата на човека - сън, храна, физическа активност и медицински грижи, които са разписани в конституцията на страната. Тази ситуация унижава и човешкото достойнство.