0

С обственикът на приложенията за запознанства Tinder и Hinge обяви, че ще спре да работи в Русия, повече от година след избухването на войната в Украйна.

От Match Group заявиха, че ще се оттеглят напълно от руския пазар до 30 юни. Ходът идва, след като много световни компании прекъснаха връзките си с Русия след инвазията през февруари 2022 г., коментира BBC.

Мотив

Американската компания направи съобщението в годишния си доклад, като добави, че е "отдадена на защитата на човешките права". Съперникът на Tinder Bumble каза пред BBC, че е спрял дейността си в Русия и Беларус през март миналата година. Match Group, чиито марки включват други сайтове за запознанства като Plenty of Fish, не направи подробно изявление за решението си за руския пазар.

Бавно

Времето, необходимо на фирмата да реши да се оттегли от Русия, озадачи анализаторите, тъй като по-голямата част от фирмите, които излязоха от този пазар, го направиха още в началото на конфликта. Според британската Агенция за морален рейтинг, неправителствена група, призоваваща западните фирми да напуснат Русия, причината, посочена от Match Group, нарушаване на човешките права в Русия, не е достоверна. "Какво се промени през последната година, което я накара да се събуди чак сега?", запита Марк Диксън, основател на агенцията. Акционерът в Match Group Friends Fiduciary Corp каза пред Ройтерс, че продължаващото присъствие на компанията в Русия не се отразява добре на Match. „Не е добре за надеждна марка да продължава дейността си в нация, където държавният глава е обвинен от Международния наказателен съд“, каза изпълнителният директор Джеф Пъркинс. Други технологични фирми, като Netflix и Apple, спряха дейността си в страната рано през 2022 г.

В момента Тinder e най-голямото мобилно приложение за запознанства в света.