0

П оздравът с допиране на юмруци между американския президент Джо Байдън и саудитския принц Мохамед бин Салман предизвика критични отзиви, дори преди да е завършила срещата на президента на САЩ с де факто лидера на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че престолонаследникът, наричан накратко МБС, е заповядал убийството през 2018 г. на журналиста и критик на саудитските власти Джамал Хашоги, припомня АП.

Приятелката на Хашоги, Хатидже Ченгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би казал той на Байдън по повод днешната му среща: "Кръвта на следващата жертва на МБС е върху твоите ръце".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите написа: "Един поздрав с допиране на юмруци е по-силен от хиляди думи". "Ако някога сме имали нужда от припомняне за продължаващата хватка на богатите на петрол автокрации върху външната политика на САЩ в Близкия изток, днес го получихме", допълни той.

Поздравът с допиране на юмруци с МБС бележи първата среща на Байдън със саудитския престолонаследник, откакто зае президентския пост. Кратката сцена, запечатана от саудитската телевизия, се разигра, след като Байдън слезе от президентската си лимузина. Днес той пристигна на посещение в Саудитска Арабия с полет, като кацна в град Джеда на Червено море с полет от Израел.

"Поради някакви причини политическият екип на Байдън смята, че допирането на юмруци е по-малък израз на приятелство, отколкото ръкостискането, и е планирал той да поздравява така навсякъде, за да не се забелязва толкова, че стиска ръка на МБС", каза Кристен Фонтънроуз, анализатор по международни отношения в Атлантическия съвет и бивша служителка в правителството на Доналд Тръмп.

.

 .
БТА