0

Б ил Гейтс заяви, че изкуственият интелект ще направи 3-дневната работна седмица реалност за милиони хора.

"В краткосрочен план повишаването на производителността, което получавате от AI, е много вълнуваща", каза Гейтс в подкаста "What Now?" на Тревър Ноа.

"Ако в крайна сметка получите общество, в което трябва да работите само три дни в седмицата, това вероятно ще е нещо доста добро. Ако освободите човешкия труд, можете да имате повече време за помощ на възрастните или за развитие на децата, а в свободните си дни ще може да се развивате пълноценно", заключва Гейтс.

Бил Гейтс не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че изкуственият интелект ще превърне 5-дневната работна седмица в отживелица.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън наскоро заяви, че следващото поколение работници ще има само 3,5-дневна работна седмица и "ще доживее до 100 годишна възраст" заради това.

Илън Мъск стига по-далеч в прогнозите си и казва, че AI ще изкорени необходимостта от работа изобщо и ще създаде "висок универсален доход" за всеки.

"Можете да имате работа, ако искате да я имате за лично удоволствие. Но изкуственият интелект ще може да направи всичко", каза Мъск на британския премиер Риши Сунак по време на срещата на върха за безопасност на AI.

В същото време инвестиционната банка Goldman Sachs изчисли, че AI може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден в световен мащаб през следващите години.