0

С пистолет и шапка на масата: Дойл Брънсън беше най-известният покер играч в света. Той стана толкова богат, че инвестира в спасяването на “Титаник“ и търсенето на Ноевия ковчег. 

Той помогна за оформянето на световния бум на играта, пише Петер Аренс в „Шпигел“ в памет на легендата.

Атлетика и баскетбол

Животът не е игра. Дойл Брънсън научи това рано. Той беше един от най-добрите бегачи в страната, когато беше младо момче, а баскетболната кариера също беше възможност. Няколко колежа му бяха направили предложения.

Тогава, докато беше на лятна работа, парче гипсокартон падна върху крака му и разби коляното му. 

В продължение на две години Брънсън трябваше да носи гипс, трябваше да забрави за бягането и баскетболната кариера. 

И в ретроспекция може да се каже, че това се оказа най-големият му късмет.

Трябваше да намери спорт, в който не се движите твърде много. Той стана най-известният покер играч, който светът някога е виждал. Дойл Брънсън стана Тексас Дойл.

С пистолет на покер масата

С неговата фигура, шапката „Стетсън“ на главата му, с този дрезгав глас. Олицетворение на каубой, Лий Марвин на покер масата, на която Брънсън обичаше да носи зареден пистолет. 

Странност, произлязла от времето, когато той все още седеше и залагаше в нелегални клубове на „Иксчейндж Авеню“ във Форт Уърт, Тексас. 
Винаги нащрек да не би банда гангстери да  нахлуе в стаята. Много по-късно го попитаха дали някога е използвал пистолета. Отговорът му: „Без коментар“.

„Exchange Avenue беше може би най-опасната улица в Америка по онова време“, каза веднъж Брънсън. 

Тъмни личности, дебнещи по ъглите. Брънсън беше там веднъж, когато някой на масата изведнъж стана, извади пистолета си и застреля друг покер играч в главата.

Но можете и бързо да забогатеете. Когато Брънсън установи, че печели повече пари за три часа, отколкото за един месец на работата си като търговец на машини, която току-що беше започнал този ден, той знаеше: това ще бъде моят живот. 

Търговецът на машини Брънсън вече беше минало.

Вива Лас Вегас

От този момент – само покер. Съвсем сериозен  Брънсън премества полето си на дейност в Лас Вегас. Ако искаш да станеш голям в покера, трябваше да отидеш в Gambling Town и Брънсън го направи.

Два пъти става световен шампион, през 1976 и 1977 г., като и двата пъти печели с десетка и двойка в ръката си, всъщност ръка, с която не можете да спечелите нищо в покера. 

Но и двата пъти той завърши ръката си до фул хаус. Комбинацията 10-2 днес носи неговото име: „Дойл“.

По-късно Брънсън измърмори, че на него е кръстена не толкова бляскава комбинация. Но това е чест.

Дотогава беше получил прякора си. На един турнир водещият случайно го представи като „Дойлии“ ("Doy-lee"), което звучеше като „Доли“ ("Dolly"), и оттогава така го наричат - „Тексас Доли“.

Годините на бума

Брънсън седеше на покер масата в продължение на 70 години и през 2022 г. все още беше засичан в Лас Вегас с карти в ръка. 

Той преживя бума в играта от 80-те години на миналия век, когато телевизионните станции започнаха да излъчват покер и играта се отърва от своя зъл имидж.

Изведнъж покер игрите на живо по телевизията станаха популярни сред публиката, изведнъж Борис Бекер също играеше покер, а човекът с каубойската шапка винаги беше точно по средата.

В първата си покер вечер в Лас Вегас Брънсън залага всичките си пари, шестцифрена сума. Но така стоят нещата с играта на покер. По-късно той спечели милиони. 

Той стана толкова богат, че успя да инвестира огромни суми пари в проекти като спасяването на „Титаник“ и търсенето на Ноевия ковчег.

Той беше въведен в Залата на славата на покера през 1988 г. Събираше гривните - ценните гривни, които покер играчите получават за най-важните си турнирни успехи в Световните серии -като малцина други.

В крайна сметка той притежава десет гривни, само Фил Хелмют успя да го надмине в това, самият Хелмют нарече Брънсън "най-великата от всички легенди".

Книгите за покер го направиха богат - и беден

За което допринесе и репутацията му на автор на книги. Неговите покер книги Super/System: How I Made Over $1,000,000 Playing Poker и Super/System 2 станаха бестселъри. 

Брънсън веднъж каза, че неговите книги му костват милиони. Защото противниците му биха ги прочели и по този начин биха научили всичките му стратегии. Но може би това беше просто блъф.

Колкото и да имаше късмет на покер масата, житейските трагедии го удряха тежко. През 1962 г., когато току-що се е оженил и младите чакат деца, лекарите му откриват злокачествен карцином с размерите на кокоше яйце.

Лекуващият го лекар каза на Брънсън, че все още може да има малък шанс да види детето си родено.

Брънсън претърпя операция и бучката изчезна. Лекарите говорели за чудо, Брънсън оправдал изцелението с молитвите на семейството си и тогава пламенно се обърнал към християнството.

Но молитвите не помогнали на дъщеря му. Тя почина на 18 години от неправилно лечение поради заболяване на сърдечната клапа. 

Брънсън потъва в скръб и след това се върна на покер масата. Каубоят продължи.

Сравняван с Тайгър Уудс и Майкъл Джордан

„Да видиш Брънсън да играе покер в Лас Вегас в „Беладжо“ е като да гледаш голф на Тайгър Уудс“, пише Texas Monthly, а Washington Post го нарича „Майкъл Джордан на покера“. 

За други той беше просто "Кръстникът на покера".

„Ако един ден падна мъртъв на покер масата, ще умра като щастлив човек“, каза веднъж Брънсън. 

Каубоят искаше да умре в ботушите си. 

Не му беше позволено да направи това. Той почина в болница на 89-годишна възраст. Но освен това покерът му даде всичко. Животът му беше игра.