0

Б лизо 2 милиона души посрещнаха новата 2024 г. с фойерверки и музика в бразилския мегаполис Рио де Жанейро, като тържеството беше черешката на тортата в тържествата по цял свят.

Традиционните 12-минутни фойерверки започнаха в полунощ и бяха изстреляни от 10 платформи в морето край световноизвестния плаж Копакабана. Тържеството беше съпроводено и от музикални изпълнения на оркестър, самба и шоу с дронове.

Градът взе големи мерки за предотвратяване на евентуално насилие и престъпления по време на празненствата. По улиците патрулираха около 3000 полицаи повече в сравнение с предходната година, а на няколко места бяха поставени повече камери за сигурност, които могат да разпознават регистрационните номера на автомобилите и лицата на хората.

В Ню Йорк 224 година настъпи под радостните възгласи на десетки хиляди хора на площад "Таймс Скуеър", които бяха обсипани с конфети, след като наблюдаваха спускането на многоцветното кристално кълбо, отбелязващо настъпването на новата година.

Посрещането на Нова година на "Таймс Скуеър" е традиция от 1904 г. По време на първото празненство са използвани фойерверки, но през 1907 г. фойерверките са забранени в града и вестник и по тази причина вестник “Но Йорк Таймс“ започва да празнува новогодишната нощ, като пуска огромна топка от шпила на висока сграда. Спускането на кристалната топка остава централна част от церемонията и до днес. Сферата с диаметър 3,6 м и тегло 5,3 тона е изработена от почти 2700 триъгълника.

В британската столица Лондон празненствата започнаха с ударите на Биг Бен и надписите, осветени в небето с дронове, които гласят: "Лондон, място за всеки".

В тържеството беше включен и фактът, че се навършват десет години от узаконяването на еднополовите бракове в Англия и Уелс, а по-късно прозвуча цитат от крал Чарлз III, който казва: „Нашето общество е изтъкано от различни нишки, включващи истории за забележителни смелост и саможертва, решителност и сила. Извлечени от различни части на света, те колективно обогатяват тъканта на нашия национален живот".

В германската столица Берлин Нова година беше посрещната с тържество, но и агресия. Полицията обяви, че най-малко 15 служители са били ранени при сблъсъци с хора по време на новогодишните празненства. Хората са стреляли с фойерверки по органите на реда, а повече от 230 души са били арестувани.